Izaberite stranicu

„I fell in love with the Mediterranean philosophy of good wine, good food and family.“ – Stephen White

Ljubav na prvi pogled. Obala Bokokotorskog zaliva. More prepuno kruzera koji su stigli iz svih krajeva Mediterana. Usidrene jedrilice i čamci sa jedne strane a sa druge strane zidine prelepog grada. Primorski gradovi zaista odišu nekom posebnom energijom. Turisti na sve strane, uzane i strme ulice koje vode ka Tvrđavi i vidikovcu. Mediteranska luka okružena gradskim zidinama, danas je pod zaštitom UNESCO-a. I zaista, odiše onim dobro poznatim mediteranskim šmekom, koji ja iskreno mnogo volim. Ima nešto posebno u mediteranskim narodima i njihovim građevinama, zar ne?

Kotor krasi tvrđava Svetog Ivana, koja ujedno i „brani“ grad na istočnoj strani. Odmah iza tvrđave proteže se planinski masiv Lovćena. Smognite snage i popnite se na vidikovac tvrđave Sv. Ivana, koji se nalazi na oko 280 metara nadmorske visine. Put do gore nije nimalo lak, ali najteži putevi vode na najlepša mesta. Do vidikovca se dolazi kamenim stepenicama ili starim planinskim putem izvan grada. Verovali ili ne, od tvrđave Vas deli čak 1400 koraka ovim uskim planinskim putem!

Na polovini puta, nalazi se Crkva Gospa od Zdravlja, u čijoj blizini se nalaze klupe za odmor koje će Vam u tom trenutku biti preko potrebne. Iskoristite trenutak da zastanete, povratite dah, odmorite se i uživate u prelepoj panorami koja Vas okružuje. Sa ove tačke puta, proteže se pogled na veličanstveni Bokokotorski zaliv, Stari grad Kotora, ostvro Gospa od Škrpjela, ostrvo Svetog Đorđa i svu lepotu prirode kojom obiluje Crne Gora.

Sa samog vidikovca, pogled koji se pruža pred Vama, ne može se opisati rečima. Svu onu lepotu koju ste do malo pre mogli da vidite sa šetališta pored obale mora, sada gledate sa ovog uzvišenja. 

U povratku sa vidikovca, spustivši se u sam stari grad, seli smo Historic Boutique Hotel Cattaro, koji se nalazi na samom ulazu u stari grad. Hotel sa prelepom baštom i unutrašnjim ambijentom, savršeno mesto za odmor pre nastavka puta. Preporučujem i Vama!

Sa nadom, da ćete posetiti Kotor i uživati kao što sam uživala i ja, ovde se rastajemo. I ostaje mi za kraj samo da pomenem jednu od najlepših crnogorskih-primorskih noći…

Bokeljska noć, festival o kome sam mnogo slušala, ali do sada nisam bila. Nadam se da će me sledeće putovanje u Crnu Goru odvesti upravo u čari Bokeljske noći.

Naša preporuka hotela:

  • Historic Boutique Hotel Cattaro
  • Palazzo Sbutega
  • Hotel Vardar
  • Ethno Village St. George

Travel tips:

  • Ulazak na tvrđavu se naplaćuje
  • Ukoliko se odlučite za obilazak tvrđave opremite se udobnom obućom, vodom za piće, snagom i stprljenjem
  • Parking se takođe naplaćuje 

Vidimo se u sledećem blogu, na Skadarskom jezeru!

Andrea, from Montenegro, with love!