Izaberite stranicu

„Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall.“ – Confucius

Na samo nekoliko kilometara od Podgorice, nalaze se čuveni i veličanstveni Nijagarini vodopadi. Znam da ste sada zbunjeni… Možda nisu oni pravi Nijagarini ali vodopadi svakako jesu. Međutim, i dalje mi nije jasno zašto ih nazivaju Nijagarinim vodopadima.

Ovi vodopadi, nalaze se na reci Cijevna i deo su kanjona pomenute reke. Uski prolazi, velike kamenice i blizina ravnice na kojoj se prostire veliki vinograd, čine ovaj kanjon jednim od najlepših u Crnoj Gori. Iako su vodopadi bogati velikom količinom vode, tokom avgusta kad Cijevna presuši vodopadi ostaju bez vode.

Ukoliko ste ovde tokom leta, zateći ćete veliki broj posetilaca, kako podgoričana tako i turista koji ovde traže utočište od vrele letnje žege.

Za moj ukus Cijevna je prehladna, ali ipak sam se brćnula. Preporučujem i Vama! Kupanje u Cijevni opisala bih stihovima našeg Đorđa Balačevića: „Pesak vreo, voda ladna, srce lupka, najgore je kad zapljusne ispod pupka.“

Na samoj obali reke sa pogledom na vodopade nalazi se restoran „Kuće Rakića“. I obavezno ih posetite, prave odlične kolače Tres Leches (Trileće tj Tri mleka). Pored izvrsnih kolača, u ponudi imaju još mnogo toga.

Anegdota – Sigurno znate za patke i labudove Isu i Bisu, koje smo u Dunavskom parku svi kao deca hranili. Tako i na Nijagarinim vodopadima, deca i odrasli koji dođu ovde da uživaju iskoriste priliku da nahrane patke koje nastanjuju ovu reku. U jednom trenutku, dok sam sa svojim momkom uživala u kapućinu i kolačima, upitala sam ga: „Tomaše, kako se patke ne udave u vodi?“ Samo me je pogledao i nasmejao se rekavši: „Ovu glupost koju si sad izgovorila, prepričavaću i našoj deci, ali i unucima!“

Vidimo se u sledećem blogu, pod Ostrogom!

Andrea, from Montenegro, with love!